By http://www.brothers.se [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Henrik Lundqvist är stjärnmålvakten i New York Rangers som fostrats i Mölndal Hockey och Frölunda HC. Han är rankad som en av världens bästa hockeymålvakter, och i Sverige vet alla vem han är. Även fast man varken är hockey- eller sportintresserad har man stött på Henrik Lundqvist. Han är nämligen ansiktet utåt för Head and Shoulders, företaget som producerar schampo och balsam för dem med mjäll. Lundqvist har genom åren haft ett nära samarbete med hårvårdsföretaget, och har de senaste åren kontinuerligt gjort reklamfilmer och kampanjer för företaget. I somras släpptes en annorlunda reklamfilm som blev viral i Sverige.
I filmen ser man en Henrik Lundqvist anlända till en studio. Kostymen är blå, och håret ör lika välfriserad som alltid. Men när han väl kliver in i filmstudion så möts han av en chock, tvillingbrodern Joel, klädd i kostym han med, är full gång i att fotograferas för just Head and Shoudlers. Det hela blir en obekväm konfrontation, där Henrik får höra att Joel förmodligen är anställd då företaget sökte efter ett nytt, och yngre ansikte. Klippet har hittills över 300 000 visningar.

Årets spelare enligt fansen

I år anordnade sajten Hockeysverige  (i samarbete med Svenskafans och Eliteprospects.com) en omröstning där Fansens favorit skulle koras, man mottog många nomineringar och efter omröstningar stod det klart att en Brynässpelare tog hem priset. Johan Alcén är Brynässpelaren som föddes bara några mil från Gävle, nämligen Sandviken. Johan Alcén är tjugonio år, och det har hunnit går tio år sedan han slog igenom i Brynäs. Vägen till årets slutspel, har för Alcén varit en krokig väg, efter spel i allsvenskan, fick Johan Alcén åter förtroendet igen i Brynäs säsongen 14/15, och sedan dess har han spelat i Bockens hemstad. I spelarstatistiken står han inte ut, under den senaste säsongen slutade han på en 225 plats i skytteligan. Men under slutspelet, där Brynäs fick se sig besegrade i finalen mot HV71, skrapade Alcén ihop hela 10 poäng på 19 matcher. Dock är det inte som poänggörare Joan Alcén gjort sig känd. Istället är det som den arbetsamma spelaren som alltid går in med en god inställning och ger järnet i varje byte som Alcén gjort sig känd som. Och det är nog också därför som fansen håller honom som sin favorit.
Men förutom att alltid ge hundra procent på isen, försöker Johan alltid vara lika engagerad utanför isen. När Brynäs är ute och besöker skolor i Gävle, är Alcén på plats. Likaså ställer han upp och engagerar sig när Brynäs ska delta i en kampanj mot kvinnovåld. Och när Brynässuportrarna skulle samla in pengar till en autistisk pojke så ställde Johan upp. Den enkla anledningen till hans engagemang är att hans ser det som sitt ansvar eftersom hockeyspelare har privilegier. Det minsta man då kan göra, som spelare och förebild, menar Johan Alcén, är att ge tillbaka och syns på andra ställen än vid rinken.

Pris för sitt välgörenhetsengagemang

By Adam Glanzman (Flickr: Nikilas Kronwall & Henrik Zetterberg) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
Henrik ”Zäta” Zetterberg är killen från Timrå, som hunnit spela 4 OS-turneringar, vunnit OS-guld och blivit kapten för NHL-laget Detroit Red Wings. Utöver sin höga status vid rinken, har även Zetterberg fått pris för sitt jobb med välgörenhet. 2013 prisades Zetterberg med NHL Fundation Award, vars prispeng låg på drygt 160 000 svenska kronor.
Anledningen för priset var Henrik, och hans fru Emma Zetterbergs välgörenhetsprojekt i Afrika, där de bland annat byggt en skola i Etiopien.