I NHL har Sverige en lång tradition av stjärnspelare som, under flera decennier, satt Sverige på hockeykartan. Den förste som åkte över Atlanten var Ulf Sterner, som inte enbart var den första svenskan att debutera i NHL, han var även den förste européen att göra så. Säsongen 1964/1965 fick Ulf Sterner äran att spela i New York Rangers. Och även fast det enbart blev fyra matcher i den blåröda tröjan, banade Ulf vägen för kommande svenska spelare som drömde om att lyckas på andra sidan atlanten. Ulf räknas även som en av Sveriges tio bästa hockeyspelare genom tiderna.
En annan svensk spelare som banade vägen för svensk hockey var Börje Salming, som genom sitt uppoffrande spel slog hål på skrönan om att svenska spelare inte var lika hårda som de amerikanska. Börje ses som en av de främsta ishockeyspelarna någonsin, och spenderade 17 år i NHL, där han främst spelade i Toronto. Ett facit på hur respekterad Salming var inom hockeyvärlden är hyllningen som skedde under Canada Cup i matchen mellan Sverige och Kanada. Börje fick, när spelarna presenterades i högtalarna, en fem minuter lång stående ovation av publiken Innan flyttet till Amerika gjorde Salming karriär i Brynäs.

 

Den första européen att draftas som nummer ett

By Håkan Dahlström (Hakandahlstrom on Wikipedia, dahlstroms on flickr) (http://www.flickr.com/photos/dahlstroms/252644056/) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Mats Sundin tillhör toppen när det kommer till Sveriges genom tidernas bästa spelare. 1989 gjorde Mats historia då han blev den första någonsin från Europa att väljas som nummer ett i den årliga draften. Året därpå började NHL-karriären i Quebec, där han skulle spela fram till 1994, då drog lasset vidare till Toronto, och där blev han kvar tills 2008. Precis som Börje Salming, innehar Mats Sundin en legendliknande status i Toronto, dessa två  har även skrivits in i Hockey Hall of Fame. Under sin karriär i NHL gjorde Sundin 1349 poäng på 1246 matcher, vilket är den högsta poäng en svensk någonsin gjort i NHL.

 

Dubbletter i VM-guld, OS-guld och Stanley Cup-titlar

By Frankie Fouganthin (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Peter Forsberg är centerspelaren som fostrades i MoDo, och som sedan gjorde raketkarriär i NHL, där han främst spelade i Colorado Avalanche. Många anser att Forsberg är en av Sveriges genom tiderna bästa spelare, och hade det inte varit för att karriären kantades av skador, så hade Forsberg nog setts som Sveriges absolut bästa spelare. Under sin karriär han Peter Forsberg dock vinna allt: OS-guld (Lillehammer 1994 och Turin 2006), VM-guld (1992 Tjeckoslovakien och 1998 Schweiz) och Stanley Cup (1996 och 2001, båda gångerna med Colorado).

 

Sveriges bästa spelare, någonsin

By Frankie Fouganthin (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Niklas Lidström är försvarsspelaren från Dalarna som spenderade hela sin NHL-karriär i Detroit Red Wings. Förutom att ses som Sveriges bästa spelare någonsin, kan även Niklas Lidström titulera sig med att vara en av de bästa backarna som världen hittills skådat. Lidström beskrivs som en spelare med ett otroligt spelsinne, och med ett skott som målvakterna ska frukta. Lidström är med i den högaktade trippelguldklubben, vilket innebär att han är en av få spelare som lyckats vinna OS-guld, VM-guld och Stanley Cup. Karriären tog slut för Lidström 2012, tre år senare valdens han in i Hockey Hall of Fame.