Efter varje säsong rankar NHL spelarna i ligan. NHL, som anses vara världens bästa hockeyliga, kan därför även ta på sig att de rankar världens bästa spelare när säsongen är slut. 2015 toppades listan av Montreals målvakt Carey Price, som stod för oerhörda räddning, och som det kanadensiska NHL-laget förlitade sig fullständigt på.
På andra plats 2015 hittade man Chicago Blackhawks Jonathan Toews, en spelare från Kanada som skrivit ett kopiöst kontrakt med Chicagoklubben värt hela 84 miljoner dollar. Den tredje bästa spelaren 2015 var den ryskfödda Alexander Ovechkin, spelare i Washington Capitals, där även svenske Niklas Bäckström spelar. Alexander är målmaskinen, som tillsammans med Bäckström, står för en dynamisk duo på isen. På senare dagar har Ovechkin även breddat sitt spel, genom att bli mer skicklig defensivt.
2015, var dessutom året som två svenska backar tog sig in i topp tio, Erik Karlsson hamnade på en sjunde plats, och Viktor Hedman på en tionde plats.

 

Världens bästa Karlsson

Erik Karlsson är sonen från Landsbro, som började sin hockeykarriär i Boro/Vetlanda HC, för att sedan fortsätta i Göteborgsklubben Frölunda HC. Karlsson benämns ofta som Sveriges, men även världens bästa back. Han är offensiv, och har ofta ett finger med i spelet när hans nuvarande klubb, Ottawa Senators, gör mål. Utöver att förse sina lagspelare med fina passningar, har även Erik Karlsson ett målgörande skott. På grund av sitt skickliga offensiva spel, talas det väldigt ofta om att Karlsson är en av världens bästa blålinjespelare. Defensivt spelande har Erik Karlsson fortfarande möjlighet att bli bättre på.
Karlsson har varit uttagen i Tre Kronor ett par gånger, bland annat var han en del av uppställningen som 2014 tog silver i vinter-OS i Sotji. Karlsson och resten av Tre Kronor fick då se sig besegrade av Hockeyns stormakt Kanada, som slog Sverige med tre noll.
För sitt skickliga spel har Erik Karlsson tilldelats James Norris Memorial Trophy. Ett pris som årligen tilldelas den bäste försvarsspelaren i NHL. Karlsson har haft äran att få den två gånger, första gången var 2012, och andra gånger vad 2015. Erik Karlsson har även fått äran att bli tilldelad kaptensrollen för Ottawa Senators, en roll han haft sedan 2014.

 

Jätten från Örnsköldsvik

Victor Hedman är talangen som valdens som nummer två i NHL-draften 2009.  Han är fostrat i den folkkära klubben MoDo, där han som fjortonåring blev den yngsta i klubbens historia att spela i ett J-20 lag. Därefter fortsatte karriären inom svensk hockey, och som sextonåring blev Hedman den dittills yngsta backen att debutera i Elitserien, det talades om att man aldrig någonsin tidigare skådat en lika stor backtalang.
Efter att ha draftats som nummer två sommaren 2009, skrev Hedman på ett kontrakt samma år, och den tredje oktober 2009 debuterade Victor Hedman i NHL. Matchen spelades mot Atlanta Thrashers (numera Winnipeg Jets).
Det skulle dock dröja tills säsongen 2013/2014 innan Hedmans stora genombrott kom, och backen levererade 55 poäng under säsongen.
Den senaste säsongen (2016/2017) har Hedman stått för 72 poäng, han hamnade på en andra plats bland backarnas poängliga i NHL, och nominerades dessutom till James Norris Memorial Trophy. Säsongen avslutade Hedman genom att bidra till att Tre Kronor kunde spela hem sitt tionde VM-guld.